top of page
  • האם אפשר לשים בשר ומוצרי חלב בקומפוסטר?
    ברוב המקרים, לא מומלץ להוסיף בשר, דגים או מוצרי חלב לקומפוסטר הביתי, מכיוון שהם עלולים למשוך מזיקים ולגרום לריחות לא נעימים. חומרים אלו גם מתפרקים לאט יותר ועלולים לפגוע באיזון של הקומפוסט, מה שעלול להאט את התהליך ולהפחית את איכות התוצאה הסופית.
  • מה לא זורקים לתוך הקומפוסטר?
    כל חומר שאיננו אורגני - פלסטיק, ניילון, זכוכית, מתכת וכו' חומרים אלה או שלא ייתפרקו כלל או שייתפרקו בצורה חלקית ויזהמו את הקומפוסט שלנו, ובהמשך את האדמה. במקרה שניתן את הקומפוסט לערוגות או לעצי פרי, חומרים אלו אף עלולים "לחזור אלינו כמו בומרנג" ולהיכנס לתוך המזון שלנו.
  • תוך כמה זמן הקומפוסט מוכן?
    התשובה לשאלה הזו תלויה בקומפוסטר הספציפי שלכם ובתנאים בהם הוא מוצב ומתוחזק. בגדול, אם לא עושים כלום אפשר להוציא קומפוסט מוכן כחצי שנה לאחר שהתחלנו את התהליך. אם מערבבים מידי פעם, דואגים ללחות ולחומר יבש במידה מספקת, אפשר להאיץ מאוד את התהליך ואז הקומפוסט יהיה מוכן תוך חודשים ספורים. יש ניסויים שבהם הצליחו לייצר קומפוסט גם אחרי 3 שבועות, אבל מדובר באנשים שממש "עבדו בזה" כל יום.
  • מה זורקים לתוך הקומפוסטר?
    בגדול, הקומפוסטר הוא "חור שחור" וידע לטפל בכל סוגי שאריות המזון. שאריות של פירות, ירקות, קטניות, דגנים, אגוזים וכו' ייתקבלו בברכה. גם מזון טרי וגם שאריות של מזון מבושל/אפוי וכו'. שאריות קפה גם הן מוזמנות ואף גורמות להתחממות הערימה והאצת התהליך. אם משליכים פנימה גם שאריות מזון מן החי (ביצים, דגים, בשר ומוצרי חלב) אז יש לדאוג שהערימה מתבשלת היטב בטמפרטורות גבוהות מספיק כדי להשמיד פטוגנים רבים ככל האפשר. ככל ששאריות המזון הן בחתיכות קטנות יותר, כך יהיה לקומפוסטר יותר קל לפרק אותן. אז אם בא לכם ולכן לפנק את הקומפוסטר, תחתכו שאריות גדולות (למשל קליפת אבטיח) לחתיכות יותר קטנות. מלבד שאריות המזון אנחנו מוסיפים גם חומר יבש כמו עלים, כסחת דשא ונסורת. אפשר גם להוסיף נייר וקרטון (אך רצוי ללא צבעים) ויש להוציא מהם כל חומר שאינו אורגני כמו סיכות מתכת, אטבי פלסטיק וכו'. אפשר גם להוסיף לקומפוסט זבל של בע"ח (גללי תרנגולות, פרות וכו'). ענפים עבים רצוי לא לשים בקומפוסט שכן לוקח להם זמן רב להתפרק.
  • איך יודעים מתי הקומפוסט מוכן לשימוש?
    הקומפוסט מוכן כאשר הוא מקבל מרקם פירורי, צבע חום כהה, ואין לו ריח של פסולת אלא ריח אדמתי ונעים. תהליך הקומפוסטציה יכול להימשך בין מספר שבועות למספר חודשים, בהתאם לתנאים כמו אוורור, לחות וסוגי החומרים שהכנסת לקומפוסטר.
  • איך מתחזקים את הקומפוסטר?
    בגדול, לא חייבים לעשות כלום מלבד להשליך פנימה את שאריות המזון ואחריהן חומר יבש (עלים, כסחת דשא, נסורת וכו'). גם אם לא נעשה כלום, הטבע יעשה את שלו והשאריות יהפכו לקומפוסט (דשן) תוך זמן מה. אם אנחנו רוצים "להגדיל ראש" אפשר לערבב את התוכן של הקומפוסטר מידי פעם וזה יאיץ את תהליך הקומפוסטציה. כמו-כן כדאי לדאוג שתהיה לחות טובה בתוך הקומפוסטר. אם חסרה לחות (למשל, בקיץ) אפשר לשפוך פנימה גם מעט מים אחרי ששופכים את שאריות המזון.
  • האם יש ריחות לא נעימים מהקומפוסטר?
    בד"כ לא. רוב הקומפוסטרים מאווררים מספיק כדי שייווצר תהליך קומפוסטציה אירובית. בתהליך זה הריחות הם מינימליים ולרוב נשמרים בתוך הקומפוסטר. רוב הקומפוסטרים מוצבים בגינות ולא תרגישו בריח שלהם כלל. אם בכל זאת יש ריח מומלץ להוסיף חומר יבש (למשל עלים או כסחת דשא או נסורת) ולערבב את הקומפוסט. זה מקטין משמעותית את הריח.
bottom of page