top of page
חיפוש

צרפת מחייבת את כל התושבים להעביר פסולת אורגנית למיחזור

  • תמונת הסופר/ת: Yuval Mogilevsky Navian
    Yuval Mogilevsky Navian
  • 30 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

חוק חדש מטיל על הרשויות המקומיות בצרפת לספק לתושבים אמצעים למיון פסולת אורגנית ולפרוס מתקנים שיוכלו לקלוט אותה

המחוקקים הצרפתים קבעו שעד להקמת תשתית מתאימה של מתקנים לטיפול בפסולת אורגנית לא יוטלו קנסות על תושבים שמפרים את החוק. מכיוון שההכנות ליישום החוק התקדמו בקצב אטי למדי, ההערכה היא שהיום רק ל-40% מהאוכלוסייה יש גישה לפחים או למרכזי מחזור שאליהם ניתן להעביר את הפסולת האורגנית הביתית. בכמה ערים התארגנו תושבים והקימו מערכת איסוף משותפת. לתושבים המתגוררים ליד גינות ציבוריות תהיה גישה למתקני קומפוסט.

יישום החוק בפריז החל עם פיזור של 500 מתקנים שאליהם יפנו תושבים ובתי עסק שאריות מזון, שיהפכו באופן הדרגתי לקומפוסט. אבל באזורי מגורים רבים עדיין אין פתרונות יעילים לפינוי הפסולת האורגנית. יש גם אי בהירות לגבי סוגי שאריות המזון שניתן יהיה למיין. חלק מהרשויות מתנגדות שבשר ודגים ייכללו בשאריות אלו, בגלל חשש למפגעי ריח ולהתפשטות מחלות.

במדינות רבות בעולם פסולת אורגנית מהווה, בממוצע, כשליש ממשקל הפסולת הביתית. ברוב המדינות מערבבים אותה עם סוגי פסולת אחרים, כמו פלסטיק, נייר וזכוכית, ולכן אי אפשר להשתמש בה כדשן בשטחים חקלאיים. לכן היא מועברת בדרך כלל לאתרי הטמנה או למתקנים להפקת אנרגיה באמצעות שריפת פסולת. באתרים אלה היא גורמת לפליטת כמויות גדולות של מתאן. בדו"ח שפרסם ב-2021 הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC) נקבע שכשליש מההתחממות הגלובלית נובעת מפליטות מתאן.

עד לאחרונה רק 34% מהפסולת האורגנית במדינות האיחוד האירופי עברו מיון וטיפול שהפכו אותה למקור אנרגיה או לדשן. החקיקה במדינות האיחוד האירופי מעודדת איסוף פסולת אורגנית והעברתה לטיפול, אבל לא נקבעה חובה חוקית לעשות זאת. ממשלת בריטניה החליטה בשנה שעברה על מדיניות של מיון פסולת אורגנית והפרדתה מפסולת מסוגים אחרים, אבל החלטה זו לא עוגנה בחקיקה מחייבת. במדינות רבות יש מיון פסולת אורגנית ללא חובה חוקית. שיעור ההצלחה משתנה ממדינה למדינה. בערים גדולות כמו מילאנו או מינכן מחלקים לתושבים באופן שוטף פחים או שקיות מתאימות למיון. החקיקה העירונית בשטוקהולם מחייבת את התושבים להפריד שאריות מזון משאר הפסולת.



המשרד להגנת הסביבה בישראל ניסה לפני 12 שנים לעודד הפרדת פסולת אורגנית לפחים חומים, שהוצבו ברחובות. היוזמה נכשלה ברוב הערים הגדולות. לאחרונה שינה המשרד את גישתו והוא מתמקד בעידוד הקמת מתקנים שיוכלו לקלוט פסולת אורגנית מבתי עסק גדולים או ממתקנים ציבוריים כמו מטבחים של קיבוצים, בסיסי צבא ומרכזי קניות.

באוקטובר 2021 החל לפעול בקומת המרתף בדיזנגוף סנטר בתל אביב מתקן גדול לייצור קומפוסט מפסולת מזון. בקיבוץ יגור יש מתקן של חברת הום ביוגז, שיוצר גז מתאן משאריות מזון. החברה חנכה לפני ארבעה חודשים מתקן דומה בבסיס גדול של הצבא באוזר המרכז.

צעד נוסף שמתכנן המשרד להגנת הסביבה הוא שינוי בחוק, שיאסור הטמנת פסולת אורגנית אלא אם כן היא עברה תהליכי ייצוב שמביאים לדחיסתה ולמניעת פליטת גז מתאן. שינוי זה אמור לעודד רשויות מקומיות לפעול להפרדת פסולת אורגנית ולהעברתה למתקני ייצור אנרגיה שהחלו לקום בשנים האחרונות. התיקון לחוק לא מקודם בכנסת בגלל התנגדות של הרשויות המקומיות, החוששות שהוא יעמיס עליהן מטלות נוספות בתחום הטיפול בפסולת.




 
 
 

Comments


bottom of page